Sledujte nás

Šesť otázok

Šesť otázok: Kristián Guľaš

Na našu otázkovú šestku dnes odpovedá hráč štvrtoligového Gerlachova Kristián Guľaš.

Šesť otázok - Kristán Guľaš
Foto: Jakub Vančik

S futbalom začal v Lipanoch keď mal 7 rokov. Bývalý futbalista dorastu Partizán Bardejov. V súčasnosti učiteľ základnej školy a hráč štvrtoligového Gerlachova. Guľaš. Kristián Guľaš.

Presne pred desiatimi rokmi sme publikovali prvú časť tvojho futbalového príbehu tu na BROsporte. Čo sa odvtedy v tvojom živote zmenilo?

V prvom rade chcem pozdraviť čitateľov Brosportu a rád by som sa poďakoval, že aj po 10-tich rokoch si na mňa niekto spomenul.

Nezmenila sa hlavne moja vášeň pre futbal. Stále sa mi o ňom v spánku sníva. 😃 Čo sa ale týka môjho života, zmenilo sa v ňom mnoho. Zo študenta gymnázia, ktorý stál na životnom rázcestí, akým smerom sa vyberie po maturite, sa stal otec a hlava rodiny. S odstupom času môžem vyhodnotiť, že som sa rozhodol dobre, keď som išiel študovať na Fakultu telesnej výchovy a športu v Bratislave. Celý svoj život som zasvätil športu a tak to je to z môjho pohľadu správne. Veľká vďaka patrí aj mojej trpezlivej pani manželke, ktorá mi rozumie a podporuje ma v mojej vášni pre futbal. Aj keď si to mnoho ľudí neuvedomuje, šport v dnešnej dobe prináša deťom v ich živote obrovské benefity. Preto je mojou najväčšou úlohou viesť moju dcéru cestičkou, ktorá ju naučí nájsť lásku k športu a objaviť práve tieto benefity, ktoré šport do bežného života poskytuje.

Keď sa porovnáš ako futbalista 2014 a 2024? Herne, výkonnostne, takticky…

Najväčšiu zmenu vidím najmä v tom, že vnímam futbal už aj z pozície trénera. Viac si všímam priestory na ihrisku, úlohy hráčov v rôznych hráčskych funkciách a hlavne to, ako je potrebné podriadiť ego hráča pre vyšší cieľ a tým je víťazstvo družstva v zápase.

Ako hráč cítim na sebe, že som herne vyzrel a keď si spätne analyzujem niektoré herné situácie, tak v súčasnosti ich vyhodnocujem racionálnejšie ako v minulosti. Ale to je myslím najmä vplyvom skúsenosti a získaných vedomostí.

Založili ste futbalovú akadémiu. Pochváľ sa.

Áno, reagovali sme na situáciu v Partizáne Bardejov. Keďže nám vzniknutá situácia nebola ľahostajná, tak sme sa rozhodli ísť vlastnou cestou a založili sme spolu s kolegami BardFA Academy.

Za rok našej činnosti môžem spomenúť najmä to, že sa stretla odhodlaná partia trénerov, hráčov a rodičov. Ak je tento trojuholník vybudovaný na pevných zdravých základoch, tak je to predpoklad pre dlhodobé fungovanie klubu v budúcnosti. Za rok sa nám podarilo prilákať k nám do BardFY vyše 100 detí v kategóriách prípraviek.

Podchytili sme obce Richvald, Malcov, Dlhá Lúka a takisto trénujeme najmenšie detičky (U6, U7) pod hlavičkou BardFA VINBARG. Máme za sebou mnoho medzinárodných konfrontácií a naši hráči zbierajú cenné skúsenosti s družstvami, s ktorými sa v ligovej súťaži v Partizáne nemajú možnosť stretnúť. Najaktuálnejšia informácia z našej akadémie je, že začiatkom júna sme boli prijatí na zasadnutí SFZ za riadneho člena Slovenského futbalového zväzu a naším najbližším cieľom je prihlásiť naše družstvá do súťaži v kategóriách U13 a U15.

Touto cestou by som aj chcel poďakovať obci Rokytov, že nám umožnila využívať ich futbalové ihrisko na tréningový proces a usporiadanie turnajov.

Kristián Guľaš

Máš 28. Čo ty strava a životospráva ?

Poopravím, ešte stále mám 27 rokov, pretože narodeniny oslavujem až 29. decembra, takže ešte nepatrím do starého železa. 😉

V mojom prípade je dôležité hlavne nájsť si čas na jedlo, pretože som pracovne dosť vyťažený. No nejaké 2 dni do zápasu sa už snažím dodržiavať hlavne pitný režim, aby boli svaly dostatočne hydratované a takisto v jedálničku musí byť čo najviac zdravých sacharidov a bielkovín. Môžem s čistým svedomím povedať, že kuracieho mäsa som sa ešte neprejedol, takže určite nechýba v mojom jedálničku.

S rastúcim číslom v kolónke vek venujem aj vyššiu pozornosť silovému tréningu a strečingu. Takže v rámci nejakého voľného času, ktorý mi ostáva popri práci a rodine sa snažím venovať aj starostlivosti o svoje telo.

Čo očakávaš od majstrovstiev Európy, tipneš víťaza?

Veľmi aktuálna téma a podotknem, že odpovede na otázky sa rodia práve cestou do Frankfurtu na úvodný zápas našej reprezentácie proti Belgicku.

Myslím, že tréner a vedenie SFZ správne formulovali cieľ, ktorým nemôže byť nič iné ako postup zo skupiny. Všetko navyše by bol veľmi príjemný bonus. Posledné prípravné zápasy so San Marínom a Rakúskom ukázali moderné prvky v našej hre (vysoký pressing v obrannej zóne súpera, kolmé prihrávky vo vedení útoku a finálna fáza s kombináciou na jeden dotyk). Otázne je, či to dokážu naši reprezentanti preniesť z prípravy do ostrých zápasov na Majstrovstvách Európy.

Víťaza si asi netrúfnem tipnúť. V tipovaní nie som veľmi dobrý. 😀 Titul by som ale doprial silnej generácii Chorvátska alebo Anglicka, ktoré od domácich Majstrovstiev sveta v roku 1966 nevyhralo veľký turnaj. Čiernym koňom môže byť Holandsko.

Životné motto?

Nemám vyslovene jedno životné motto. Môžem ale na seba prezradiť, že som si zaviedol zošit, v ktorom mám vypísaných mnoho citátov osobností, či už zo športového alebo spoločenského života. Z času na čas, keď si v tom zošite zalistujem, tak nájdem v ňom stále inšpiratívnu myšlienku. Poslednou myšlienkou, ktorá mi utkvela v pamäti a myslím, že je momentálne veľmi aktuálna znie: „Pokora je hormón rastu.“

Ďakujeme za rozhovor, Kristián.

Reklamy
Euro s bonusom 30 € za registráciu v Tipsporte - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Viac v Šesť otázok