Sledujte nás

Ostatné športy

Cornhole – populárna hra, ktorú si zahráte aj na záhrade

Cornhole

Hra či šport, ktorý naberá na obrátkach už aj na Slovensku. A ak ho vyskúšate, určite si ho zamilujete aj vy. To je cornhole.

Čo je cornhole?

Zjednodušene – hra pre každého. A to doslova. Zahrajú si ju mladí aj starí, športovo zdatní aj tí, ktorým športy až tak nevoňajú. Cornhole (známy aj ako sack toss) je jednou z najobľúbenejších outdoorových hier v USA. Takmer žiadna rodinná oslava či barbeque sa tu nezaobíde bez tejto aktivity, a niet sa tomu čo čudovať. Cornhole si môžete zahrať kedykoľvek a kdekoľvek, stačí vám k tomu doska a vrecká, ktoré budete hádzať.

O histórii a vzniku cornhole sa vedú debaty, jední hovoria, že túto hru priniesli do zámoria Nemci, iní tvrdia, že sa takto zabávali už pôvodní obyvatelia Severnej Ameriky. Podobne to je aj pri téme, či je cornhole šport alebo len hra. Tak či onak, v Amerike je to obrovský fenomén, v ktorom sa pravidelne organizujú aj turnaje či majstrovstvá sveta. Snahou americkej ligy je tiež dostať cornhole na olympiádu, to je však skôr nepravdepodobné.

Pravidlá cornhole – v skratke

Princíp cornhole-u je skutočne jednoduchý. Vrecká naplnené kukuricou (alebo plastovými guličkami v prípade profesionálnejších vreciek) sa snažíte hodiť na dosku vzdialenú 8,23 m, a to tak, aby vrecko prešlo dierou na danej doske. Hádže sa vždy zospodu, aj keď je pravda, že pravidlá vyslovene nezakazujú ani hádzanie zhora ako pri baseballe.

Hrá sa vo dvojiciach, pričom hráči z rovnakého tímu stoja vždy oproti sebe pri doskách a striedajú sa v hádzaní – každý hráč má štyri vrecká. Hra končí akonáhle niektorý z hráčov dosiahol aspoň 21 bodov.

Ak vaše vrecko pristálo na doske, máte za neho 1 bod. Ak spadlo do diery, získavate 3 body. Boduje sa pritom tak, že hráč (dvojica), ktorý v danom kole hodil vyšší počet bodov, si pripíše bodový rozdiel – a teda nie svoj celkový hodený súčet. Ak teda hráč 1 hodil päť bodov a hráč 2 hodil dva body, hráč 1 si pripíše tri body a ide sa ďalej.

Cornhole - rozloženie ihriska
Zdroj: slovakcornhole.sk

To sú však oficiálne pravidlá. Hrať sa dá jednoducho aj na jednu dosku, a to aj vo dvojici, nijako to neuberá na zábave. Rovnako si môžete upraviť aj vzdialenosť dosky (napríklad pre menšie deti) či pozmeniť bodovacie pravidlá. Základ je, aby ste si hru užili a zabavili sa.

Ak ste zručnejší, cornhole dosku si môžete vyrobiť aj sami, podobne ako to je aj v našom prípade (Dano, ďakujem!). A potom už len stačí hádzať a hádzať a hádzať.

My si túto hru naozaj užívame, a ako sme povedali v úvode, je ideálna na akúkoľvek opekačku či rodinnú oslavu na záhrade. Prídete si zahádzať s nami? 🙂

Reklamy
SYNOT TIP navýšený vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 70 € vstupný bonus počas EURO 2024 - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy