Sledujte nás

Ostatné športy

„Neraz sme na chate hrali cornhole až do noci, na dosky sme si svietili čelovkami“

Neexistuje veľa športov, ktoré si dokážu plnohodnotne zahrať napríklad babka s vnukom. Cornhole je hra skutočne pre všetkých.

Rozhovor Oldo Vaňous, SAC

Pred nadchádzajúcimi majstrovstvami Slovenska v cornhole smerovali v rozhovore naše otázky spoluzakladateľovi Slovenskej Asociácie Cornhole, aktívnemu hráčovi a slovenskému reprezentantovi Oldovi Vaňousovi.

Čím to je, že cornhole naberá tak rýchlo na popularite?

Neexistuje veľa športov, ktoré si dokážu plnohodnotne zahrať napr. babka s vnukom. Cornhole je hra skutočne pre všetkých, bez ohľadu na športovú zdatnosť alebo vek. Zahráte si ju kdekoľvek (v interiéri alebo exteriéri), stačí len rovná plocha, na ktorej si rozložíte dosky. Hra má navyše veľmi jednoduché pravidlá. Ak hráte s porovnateľne skúseným súperom, pri hre sa dokážete plnohodnotne zabaviť aj bez predošlej skúsenosti. Toto všetko prispieva k rastu popularity tejto zábavnej hry. Z vlastnej skúsenosti, cornhole je veľmi chytľavý. Neraz sme hru na chate s kamarátmi natiahli až do noci – na dosky sme si svietili čelovkami.

Ak sa na to pozriem z pohľadu súťažného hráča, pri cornhole existuje neuveriteľne priateľská komunita. Keď sme prišli na prvý medzinárodný turnaj do Chorvátska, v priebehu pár hodín sme sa tam cítili ako medzi priateľmi.

Aké sú približné vstupné náklady, ak chce niekto začať hrávať?

Štartovací set (1 doska a 8 vreciek) v oficiálnom rozmere sa dá kúpiť už za 119 eur. Dokonca existuje možnosť si dosky požičať. Na rekreačné hranie alebo na zoznámenie sa s cornhole je to všetko, čo k hre potrebujete. Odporúčame výbavu kupovať v špecializovanom obchode, aby ste sa vyhli neoficiálnym rozmerom dosiek a nesprávnej hmotnosti vreciek. Šikovný „kutil“ si dokáže cornhole dosky vyrobiť aj doma v dielni. Aby mala doska správne parametre, odporúčame pri výrobe použiť kvalitné materiály (napr. brezovú preglejku).

Ak sa chcete hre cornhole venovať súťažne, máte možnosť nakúpiť si profesionálne vybavenie, ktoré vám pomôže posunúť vašu hru na úplne inú úroveň.

Koľko klubov funguje na Slovensku?

Aktuálne máme 2 kluby. Prvý a zatiaľ najväčší klub na Slovensku funguje už 2 roky v Považskej Bystrici. Druhý klub vznikol tento rok (2024) v Bratislave. Evidujeme záujem aj z iných miest, takže predpokladám, že počet klubov bude v blízkej budúcnosti rásť. Zo strany Slovenskej Asociácie Cornhole vznikajúce kluby aktívne podporujeme aj z pohľadu administratívnych úkonov potrebných na založenie klubu, taktiež však vieme zabezpečiť výhodné ceny na potrebné vybavenie klubu.

Má cornhole potenciál byť olympijským športom?

Určite áno. A je to aj cieľom WCO (World Cornhole Organization), ktorá vyvíja množstvo aktivít, aby to podporila. Napr. v novembri 2024 sa uskutočnia prvé Majstrovstvá Európy (aj so slovenským zastúpením). Máme však pred sebou ešte dlhú cestu. Na druhej strane, ak sa niekto chce dostať na olympiádu ako aktívny športovec, toto je rozhodne vaša príležitosť.

Rozhovor Oldo Vaňous, cornhole turnaj

Nedávno ste sa z ACL Europe Open 2024 (označovaný ako najväčší cornhole event roka) vrátili s dvomi striebornými umiestneniami. Ako je na tom Slovensko v rámci európskej konkurencie?

ACL Europe Open 2024 bol skutočne zatiaľ najväčším cornhole turnajom v Európe. Zúčastnilo sa ho viac ako 250 hráčov. Mali sme možnosť zahrať si s najlepšími hráčmi Európy, ale taktiež s profesionálnymi hráčmi z USA alebo Kanady. Čo sa týka našej kvality, najlepší Slovák sa v sezóne 2023/24 umiestnil na 35. mieste v európskom rebríčku. V prvej stovke sme mali ďalších 3 hráčov. Na Svetovom pohári 2024 nám štvrťfinále ušlo len o pár bodov. Zatiaľ síce nepatríme medzi európsku špičku, rozhodne však dokážeme potrápiť aj hráčov, ktorí do tejto špičky patria. Európsky cornhole je v začiatkoch a hráč po intenzívnom roku tréningu sa dokáže vyšvihnúť medzi najlepších. Preto verím, že najväčšie úspechy máme stále pred sebou.

Čoskoro sa v Domaniži uskutočnia majstrovstvá Slovenska pod patronátom SAC, s akými očakávaniami idete ako organizátor do tohto podujatia?

Podľa ohlasov ľudí očakávame výrazne väčšiu účasť ako minulý rok. Veríme, že sa nám tento rok opäť podarí zorganizovať kvalitný turnaj, na ktorom ponúkneme zaujímavú súťaž pre juniorov, začiatočníkov a rekreačných hráčov, ale taktiež hráčov na súťažnej úrovni. Majstrovstiev Slovenska sa môže zúčastniť naozaj ktokoľvek a nielen ako divák. Bezplatnú registráciu stačí riešiť na mieste, všetko potrebné vybavenie bude k dispozícii, takže naozaj stačí iba prísť v sobotu 19. októbra do telocvične ZŠ v Domaniži.

Program turnaja:

9:00 – Majstrovstvá Slovenska Juniori – Jednotlivci (deti vo veku 7 – 14)
13:00 – Swap (turnaj náhodne žrebovaných dvojíc)
16:30 – Majstrovstvá Slovenska – turnaj jednotlivcov (úvodné kolá hrajú všetky úrovne hráčov spolu, následne sa turnaj rozdelí na 2 vyraďovacie časti, aby si každý zahral o titul s porovnateľne dobrými hráčmi)

Všetky detaily o Majstrovstvách Slovenska v Cornhole sa môžete dočítať v tomto blogovom článku.

Nižšie si môžete pozrieť video z Majstrovstiev Slovenska 2023:

Reklamy
Fortuna vstupný bonus Stávka bez rizika za 30 € + 30 free spinov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna vstupný bonus Stávka bez rizika za 30 € + 30 free spinov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ostatné športy